WordPress uppdaterad till version 4.0

WordPress blev uppdaterad till version 4.0. Det kom igår med massor av förbättringar och nya funktioner. Denna version kalles för Benny efter den amerikansk jazz musiker Benjamin David ”Benny” Goodman. Här är en summering av vad du kan förvänta dig att se i den senaste uppdateringen.

Välj eget språk under installationen

En av de viktigaste fördelarna med WordPress är att det är en open source plattform, tillgänglig för alla i hela världen att använda. Det beräknas att 29% av WordPress.com bloggar är skrivna på ett annat språk än engelska. Då är det vettigt för WordPress laget att förbättra språkvalet.

När du installerar WordPress på en ny webbplats, kommer du att välkomnas med en ny panel för att välja språk.

Om du har installerat WordPress och vill byta och använder ett annat språk, kan du ändra detta genom att navigera till Inställningar > Allmänt. Längst ner på denna sida hittar du nya ”Webbplatsspråk” alternativet.

Ny Grid vy för mediebiblioteket

Förmodligen det största och kanske den mest efterlängtade uppdatering i WordPress är den nya Mediabiblioteket layouten. Du kan nu välja mellan en grid vy och den gamla lista vy. Denna funktion började som ett fristående projekt och ger en ny och förbättrad syn som gör att hantera mediefiler mycket enklare och snabbare än någonsin tidigare.

När du klickar på en medieobjekt det tar dig direkt till en pop-up fönster. I det nya modala fönster, du kan se en större förhandsgranskning, enkelt redigera bilddata, och även navigera direkt mellan mediafiler. I den nya grid vyn kan du också välja flera filer samtidigt, genom att kryssa i en ruta i det övre högra hörnet.

Mer stöd för oEmbed

Den nya WordPpress 4.0 ger möjlighet för dig att förhandsgranska alla inbäddade oEmbed URL direkt i din visuell editor. Själva videon syns. Och nu behöver du inte göra en ”Förhandsgranska” på ditt inlägg eller sida, bara för att se hur det ser ut på den aktiva webbplatsen. Den här nya funktionen är perfekt för att förhandsgranska webbadresser som tas direkt från tjänster som YouTube, Vimeo, Flickr, och Twitter. Medan oEmbed är inte en ny WordPress funktion, förmågan att visa en live förhandsvisning medan i det visuella redigeraren definitivt är.

WordPress stöder nu också oEmbed från ett bredare utbud av leverantörer, inklusiv:

  • TED Talks
  • CollegeHumor
  • YouTube Playlists
  • Issuu
  • Mixcloud

Ny Tillägg installations upplevelse

Denna nya version av WordPress erbjuder en fräsch och visuell upplevelse inom Tillägg installation sidan. På den förnyade sidan kan du bläddra i ett grid vy, ungefär som den nya Mediabiblioteket grid vy.

Om du har utvecklat en WordPress tillägg, se till att du har lagt till en thumbnail så att din tillägg ser ut bra i den ny vy.

Nya Tillgänglighetsanpassning

Det finns flera förbättringar på tillgänglighet med den här versionen, inklusive tangentbordshjälpmedel i ”Lägg till” i media panelen, skärmläsare stöd för customizer och widgets och länkar i hjälp flikar är nu tillgängliga via tangentbordet.

Uppdaterat externa libraries

WordPress 4.0 nu kommer med uppdaterade versioner av det följande libraries:

  • TinyMCE 4.1.3
  • jQuery 1.11.1
  • MediaElement 2.15

Observera att WordPress 4.0 är en stor release, så det kommer inte att gå uppdateras automatiskt. Du kommer att behöva initiera uppdateringen.